Juridicum i media

3. Juridiska institutionen
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Christina Ramberg: Christina Ramberg: Kommunernas illojalitet står skattebetalarna dyrt 2018-01-17 Kommunernas illojalitet mot privata leverantörer står skattebetalarna dyrt. Det hävdar Christina Ramberg, professor i civilrätt, i en debattartikel i Dagens samhälle.
  • Mårten Schultz: Upphäv regeln om vårdnadshavares skadeståndsansvar 2018-01-10 För sju år sedan infördes en regel om att vårdnadshavare ska betala för skador som deras barn orsakar genom brott. Reformen utsattes för massiv kritik från juridiskt håll. En ny granskning av Brottsförebyggande rådet ger kritiken rätt, enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt.
  • Said Mahmodi: Därför demonstrerar människor i Iran 2018-01-10 Said Mahmoudi, professor i internationell rätt och före detta iransk diplomat, förklarar orsaken till pågående demonstrationer i Iran.
  • Mårten Schultz: Straff för Twiiter-hot inte hårt 2018-01-08 En skådespelare och författare dömdes i fjol till fyra månaders fängelse efter att ha hotat ett flertal personer genom Twitter. Nu överklagar hen till Högsta domstolen. – För att hotat flera personer är det inte ett särskilt strängt straff. Allvarligare fall av olaga hot kan ju ge betydligt strängare straff än så, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, till Sveriges radio.
  • Claes Granmar: Handelsavtal kan stoppa vinsttak 2018-01-08 Regeringen har lagt sin proposition om att godkänna handels­avtalet mellan EU och Kanada, Ceta. - Visst kan man besluta om ett vinsttak, men frågan är vad som händer då. Företag som investerat i till exempel svensk sjukvård kan hävda att ett riksdagsbeslut om återförstatligande innebär ett avtalsbrott, och för det skulle de förmodligen kräva Sverige på ersättning, säger Claes Granmar, docent i europeisk integrationsrätt, till tidningen ETC.
  • Dennis Martinsson: Kriminalisera inte sexköp utomlands 2017-12-21 Den 7 december lämnade regeringen en lagrådsremiss som bland annat föreslår att det i Sverige ska vara möjligt att döma den som utanför Sveriges gränser har köpt sexuella tjänster av vuxna personer. "På sikt blir konsekvensen att Sverige som stat kommer tvingas acceptera att andra stater, på motsvarande vis, väljer att expandera rätten att döma i straffrättsliga mål." skriver Dennis Martinsson, doktor i straffrätt i Dagens Arena.
  • Jack Ågren kritisk till att polisen inte utreder handeln med asylberättelser 2017-12-18 Sveriges Radio Ekot avslöjade nyligen att det sker en omfattande handel med falska asylberättelser. Jack Ågren, universitetslektor i straffrätt, är kritisk till att Polisen inte utreder fallen.
  • Andrea Sundstrand i SVT-nyheter om avtalvsbrott vid språkhjälp för minister 2017-12-14 En granskning som SVT har gjort visar att språkhjälp som landsbygdsministern har fått kan vara ett avtalsbrott.
  • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
  • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
  • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
  • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.