Juridicum i media

3. Juridiska institutionen
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Mårten Schultz: Tiggeriförbudet är en rättsteknisk mardröm 2017-09-07 Svenska dagbladets krönikör civilrättsprofessor Mårten Schultz är kritisk till moderaternas förslag på tiggeriförbud. "Moderaternas förslag inskränker friheten för människor som inte skadar eller kränker någon.", skriver Mårten Schultz. Samtidigt är han positiv att andra delar av Moderaternas rättspolitiska program stärker brottsofferperspektivet.
  • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
  • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Maria Refors Legge - Lärare borde bli bättre på lagen 2017-07-25 Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och expert på skoljuridik, intervjuas i Skolvärlden om kursen i juridik för lärare vid Stockholms universitet. Kursen behandlar bland annat lärares rätt att i vissa situationer bruka begränsat våld mot elever samt plikten att göra orosanmälan.
  • Mark Klamberg: Kopiera inte barnkonventionen 2017-07-25 Det är bättre att ändra svenska lagar som eventuellt strider mot FN:s barnkonvention än att göra konventionen till svensk lag. Det menar Mark Klamberg, doktor i internationell rätt och kolumnist i Upsala Nya Tidning.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.