Juridicum i media

3. Juridiska institutionen
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Jonas Ebbesson om klimaträttegången mot norska staten 2017-11-15 Den 14 november inleds en rättegång i Oslo tingsrätt där Greenpeace och norska Natur og Ungdom har stämt norska staten för att den öppnat för ny oljeborrning i Barents hav. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar stämningen för Sveriges television.
  • Mårten Schultz om #medvilkenrätt 2017-11-15 Mårten Schultz professor i civilrätt skriver om egna minnen som student på juristutbildningen med uppropet #medvilkenrätt där kvinnor vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier i juristbranschen.
  • Jonas Ebbesson om att driva klimatprocesser mot regeringar i domstol 2017-11-09 Jonas Ebbesson pratar om holländska Urgendadomen & möjligheten att driva klimat-/miljöprocesser mot regeringar i Klotet SR P1.
  • Andrea Sundstrand: "Det strider inte bara mot svensk lag, utan även mot EU-rätten" 2017-11-07 Längre intervjuer med docenten Andrea Sundstrand om Försvarsmaktens inköp av hundar. P1-programmet Kaliber: Hundfabriken del 2 och del 4.
  • Andrea Sundstrand ger sin bedömning om försvarets inköp av schäferhundar 2017-11-07 Försvarsmakten köpte schäferhundar för mångmiljonbelopp – utan att annonsera ut en offentlig upphandling. Det kan ha brutit mot lagen, avslöjar P1-programmet Kaliber.
  • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
  • Said Mahmoudi om den dödsdömde iranske forskaren 2017-10-26 KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan april förra året, uppges ha dömts till döden. Djalali har permanent uppehållstillstånd i Sverige, men saknar svenskt medborgarskap. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt, kommenterar fallet i Sveriges Radio P1 Morgon.
  • Mark Klamberg: Sverige inte skyldigt hjälpa IS-svenskar 2017-10-24 - Det finns en rätt för svenska myndigheter att träffa personerna i förvar, för att exempelvis se till att de har juridiska ombud, men det är inte formulerat som en skyldighet, säger Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter med anledning av de svenska IS-anhängare som antas ha tillfångatagits efter slaget om Raqqa.
  • Andrea Sundstrand medverka i Uppdrag granskning. Helikopteraffären: Facit 2017-10-10 Docent Andrea Sundstrand pratar om offentlig upphandlig och lika behandling i samband med Sjöfartsverkets omtalade helikopteraffär.
  • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
  • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.