Den 5, 12 och 19 oktober anordnar Dramaqueen tre samtal om barns rättigheter under rubriken ALDRIG VÅLD, tillsammans med Unga Klara, World Childhood Foundation, Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet. En rad inbjudna forskare och scenkonstnärer medverkar.

Under våren 2020, i skuggan av den pågående coronapandemin, har ett antal olika organisationer larmat om ökat våld mot barn, ökade internetrelaterade brott mot barn och ökande orossamtal från barn.

Av den anledningen vill Dramaqueen, i samarbete med Unga KlaraWorld Childhood Foundation, Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet, under tre samtalskvällar i oktober diskutera barns rättigheter under rubriken ALDRIG VÅLD. Inbjudna forskare och scenkonstnärer kommer att lyfta frågan kring barns rätt till kultur i fördjupande samtal . Nu krokar vi arm för barn och ungas rättigheter. Din närvaro är viktig!

ALDRIG VÅLD baseras på det tacktal som Astrid Lindgren höll 1978 när hon tilldelades den tyska bokhandelns fredspris. Talet belyser våldets mekanismer som främst drabbar barn och är brännande aktuellt än i dag.

Samtalen leds av: Rebecca Örtman, regissör och dramatiker, konstnärlig ledare på Dramaqueen. Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och teaterkritiker vid Svenska Dagbladet.  
 

Det finns endast 20 personer per samtal, så skynda att boka!

Kaffe, te och smörgås finns på plats. Begränsat antal platser, först till kvarn. Boka med namn och önskad dag via: info@dramaqueen.nu 


Måndag 5 oktober: BARN OCH KULTUR


Plats: Dramaqueen studio, Timmermansgatan 3
Tid: 17:30


Barn har, enligt artikel 31 i barnkonventionen, rätt till kultur och konst samt, enligt artikel 12 i barnkonventionen, rätt till åsiktsfrihet och rätten att bli hörda i alla frågor som berör dem. Hur tillvaratas rättigheterna inom barnkulturen och scenkonsten?

Medverkande: Margareta Aspán, fil.dr. i pedagogik, som arbetat med barns delaktighet i scenkonstprojekt och Rebecca Brinch, fil.dr. i teatervetenskap samt Julian Vigil, pedagog Unga Klara.

Astrid Lindgren lyfte i sitt tal ”Aldrig våld” år 1979 fram att det våld och tyranni som världen visar börjar i hemmen där barnen drabbas allra mest. Barn har, enligt artikel 19 i barnkonventionen, rätt att skyddas från alla former av våld, utsatthet och omsorgsbrister i sina hemmiljöer. Hur ser skyddet ut i praktiken?


Måndag 12 oktober: BARN OCH VÅLD


Plats: Dramaqueen studio, Timmermansgatan 3
Tid: 17:30


Astrid Lindgren lyfte i sitt tal ”Aldrig våld” år 1979 fram att det våld och tyranni som världen visar börjar i hemmen där barnen drabbas allra mest. Barn har, enligt artikel 19 i barnkonventionen, rätt att skyddas från alla former av våld, utsatthet och omsorgsbrister i sina hemmiljöer. Hur ser skyddet ut i praktiken?

Medverkande: Pernilla Leviner, professor i juridik, föreståndare Barnrättscentrum, Ylva Mårtens, radioproducent och författare, och Britta Holmberg, programchef och biträdande generalsekreterare World Childhood Foundation.


Måndag 19 oktober: BARN OCH MEDIA


Plats: Dramaqueen studio, Timmermansgatan 3
Tid: 17:30


Barn har, enligt artikel 17 i barnkonventionen, rätt att få information via medier och staten ska också uppmuntra material som är av värde för barn. Men hur avgörs vad som är "av värde" och hur ska barnen hitta fram till det i det enorma informationsflödet idag? Barn har också, enligt artikel 13 i barnkonventionen, rätt att själva uttrycka sina åsikter genom valfritt kommunikationsmedel. Men vilka barn tillvaratar den rätten – och vilka lyssnar på deras åsikter?

Medverkande: Malena Janson, fil dr, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning och forskare med inriktning mot film för barn och Suzanne Osten, regissör, dramatiker, professor i regi.