3. Juridiska fakulteten

Nyheter vid juridiska fakulteten

• Lediga jobb: Adjunkt i straffrätt 2021-01-19 Juridiska institutionen söker en adjunkt i straffrätt (tidsbegränsad anställning). SU FV-4383-20. Sista ansökningsdag: 2021-02-10
  • Ny professor: Karin Åhman 2021-01-15 Karin Åhman har befordrats till professor i statsrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Ny professor: Eleonora Rosati 2021-01-15 Eleonora Rosati har befordrats till professor i immaterialrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Ny ledning vid Humanvetenskapliga området 2021-01-15 Den 1 januari 2021 fick Humanvetenskapliga området ny ledning. Elisabet Wåghäll Nivre och Yvonne Svanström är valda som vicerektorer mandatperioden 2021-2023.
  • Cecilia Magnusson Sjöberg blir ny ledamot i IVA 2021-01-08 Den 10 december presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) 42 nya ledamöter, varav två är från Stockholms universitet. En av dessa är Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i rättsinformatik vid Juridiska institutionen.
  • Brottslighet en av ojämlikhetens konsekvenser 2021-01-11 Sedan mitten av 1990-talet har flera länder i Västeuropa sett en minskande brottslighet – tvärtemot vad många föreställer sig. Men hur kan man förstå minskad brottslighet? Och hur skiljer sig utvecklingen för olika samhällsgrupper? Det studeras i ett forskningsprojekt.
  • Två stora anslag till forskning inom AI och autonoma system 2020-12-15 Två Wallenbergstiftelser beviljar närmare 70 miljoner till 10 forskningsprojekt om AI och autonoma system. Två av dessa går till projekt med forskare verksamma vid Juridicum, Stockholms universitet.
  • Barn till EU-migranter i gråzon gällande rätten till vård 2020-12-08 Kavot Zillén, universitetslektor och docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, har forskat på i vilken omfattning barn till EU-migranter har rätt till svensk sjukvård. Hennes slutsatser presenterades nyligen vid en nationell konferens som går att ta del av online.
  • Petra Herzfeld Olsson: Arbetskraften konkurrerar på olika villkor i Sverige 2020-12-07 Vem skyddas av arbetsrätt i Sverige? Hur ser villkoren ut för utländsk arbetskraft i arbetslivet? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
  • Annika Norées "Balkongflickor" belyses i riksdagsdebatt 2020-11-27 Annika Norée har författat artikeln ”Balkongflickor” som är en kartläggning av mer än ett decennium av hedersmord som maskerats i form av självmord.
  • Historisk konferens om förvaltningsprocessrätt i vår 2020-11-27 Förvaltningsrättslig tidskrift och Juridiska fakulteten, Stockholms universitet, bjuder in till en konferens den 3 mars 2021 med anledning av att förvaltningsprocesslagen (1971:291) fyller 50 år.
  • Mårten Schultz i temaskrift från Digitaliseringsrådet 2020-11-24 Mårten Schultz medverkar i temaskriften ”Rådet reflekterar - Risk i en digital tid” som har utgivits med anledning av Coronapandemin.
  • 100 år av trepartiskt samarbete för ett bättre arbetsliv 2020-11-23 Två medarbetare från Juridicum medverkar i en antologi om FN-organet Internationella arbetsorganisationen (ILO) ur ett svenskt medlemskapsperspektiv. Samlingen utges av den svenska ILO-kommittén med anledning av jubileumsfirandet av organisationen och det svenska medlemskapet.
  • Coronapandemin: Juridiken som styr förbuden och restriktionerna 2020-11-18 Frågan många ställer sig när restriktionerna skärps är varför aviserade förbud inte införs omedelbart och varför vissa sociala sammanhang förbjuds, men inte andra? Svaren finns i juridiken berättar Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap.
  • Ny bankskatt kan strida mot EU:s regler 2020-11-17 Professor Ulf Bernitz har gett ett rättsutlåtande av regeringens förslag om riskskatt för vissa kreditinstitut. Hans analys är att den sannolikt strider mot EU:s statsstödsregler.
  • Valresultat för val av vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2020-11-16 Valet av vicerektorer för Humanvetenskapliga området mandatperioden 2021-2023 är nu avslutat.
  • Global Law Fair 2020 2020-11-18 Har du funderat på att komplettera din svenska juristexamen med internationella studier? Kom och få inspiration om internationella möjligheter på Global Law Fair 2020! Under mässan kommer Juridicum och flera andra universitet från hela världen presentera sina internationella juridiska program. Anmäl ditt intresse idag!
  • Ny stor finansiering för forskning inom AI 2020-11-09 Elva forskningsprojekt vid nio svenska universitet beviljas stöd genom WASP-HS. Ett av projekten – AI and Law – stationeras vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
  • Elva nya forskargrupper inom WASP-HS om effekterna av AI 2020-11-06 Nationella forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program - Humanities and Society (WASP-HS) utökar sin satsning inom humaniora och samhällsvetenskap för studier av artificiell intelligens och autonoma system med stöd till elva nya forskargrupper.
  • Gravfrid inget hinder för att utreda Estoniakatastrofen 2020-11-05 I den politiska debatten nämns Estonialagen som ett hinder för nya dykningar vid vraket efter passagerarfartyget m/s Estonia. Det stämmer dock inte berättar Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt vid Stockholms universitet.

Juridiska fakultetskansliet

Besöks-/leveransadress kansliet