Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Laura Carlson intervjuasav Lag & Avtal 2018-12-13 För Lag & avtal berättar Laura Carlson, professor i arbetsrätt, bland annat om sina erfarenheter av rasism i USA, om direktdemokratin i skråväsendet sm hon behandlar i sin senaste bok, samt hur kritiskk hon är mot att stora grupper hamnar utanför den svenska arbetsmarknadsmodellen.
 • Dennis Martinsson: Det här krävs för att någon ska dömas för våldtäkt 2018-12-06 I sin senaste krönika i Nerikes Allehanda redogör Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, för de riktlinjer som bl.a. Högsta domstolen har uttalat när det gäller bevisning i våldtäktsmål.
 • Mark Klamberg om yttrandefriheten och religionsfriheten 2018-12-06 "I stället för att hävda yttrandefrihet och religionsfrihet – ja, dessa friheter går att kombinera – så har Europadomstolen haft alltför slappa tyglar och gett staterna alltför mycket manöverutrymme." Det skriver Mark Klamberg, universitetslektor och docent i folkrätt, i sin kolumn i Upsala Nya Tidning.
 • Claes Sandgren intervjuas om sin roman 2018-12-05 Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet, har skrivit en kombinerad roman och lärobok i juridik. I en intervju i Dagens Juridik beskriver han den som en lärobok, med verkligheten som förgrund, där läsaren får chansen att skratta hela vägen till sista raden. Boken heter "Förlåt, det är Göran som är död" - en brottslig satir.
 • Mårten Schultz: Udda – men fallet Arnault är troligtvis nu avgjort för gott 2018-12-05 "Det skulle förvåna om Högsta domstolen tar upp fallet Jean-Claude Arnault. Därmed är målet troligen slutligt avgjort." Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, i sin kolumn i Svenska dagbladet.
 • Haymanot Baheru om bostadshyror i P1 2018-12-05 Haymanot Baheru, doktorand i fastighetsrätt och expert på hyressättningsreglering, deltar i en diskussion om bostadsköer och krav på marknadshyror i Ekonomiekot Extra, Sveriges Radio.
 • Dennis Martinsson: Inte unikt att domstolen utdömer en hårdare påföljd än åklagarens yrkande 2018-11-27 Fredagen den 23 november dömde Sundsvalls tingsrätt basketklubben Sundsvall Dragons två huvudfigurer till tio månaders fängelse Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott respektive villkorligt straff för grovt bokföringsbrott och urkundsförfalskning. - Att domstolar dömer hårdare än vad åklagaren yrkar på är inte unikt, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor till SvT Västernorrland.
 • Anna Christiernsson: Allvarligt fel att en kontrollmyndighet inte anmäler fiskebrott 2018-11-22 Under första halvåret i år skedde det över 100 misstänkta brott mot trålförbudet i känsliga havsområden. Trots det har inte kontrollmyndigheten, Havs- och Vattenmyndigheten lämnat något fall till rättslig prövning. - Vid misstanke om brott så finns det ju en skyldighet för tillsynsmyndigheter att anmäla överträdelser till polis eller åklagare. Att inte anmäla kan vara tjänstefel, säger Anna Christiernsson, docent i miljörätt till Sveriges Radio.
 • Dennis Martinsson: Avtjänad tid för livstidsstraff längre än någonsin 2018-11-22 Hur fungerar egentligen livstidsstraffet? Hur länge sitter man i praktiken i fängelse? Hur skiljer sig den tid som man faktiskt avtjänar i fängelse i dag från tidigare? Det är några av de frågor som Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor svarar på i sin krönika i Nerikes Allehanda. Vidare lyfter han fram statistik från Brå som visar att den faktiska tiden som livstidsdömda sitter i fängelse successivt har ökat. Aldrig tidigare har den faktiskt avtjänade tiden för livstidsstraffet i modern tid varit längre än nu.
 • Dennis Martinsson svarade på straffrättsfrågor i P3 2018-11-19 Lördagen den 17 november deltog Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i radioprogrammet ”Fråga vad du vill i P3”. Under två timmar pratar han om brott och straff och svarar på lyssnarnas frågor. Ämnen som avhandlades var bland annat samtyckeslagen, kriminaliseringen av eget bruk av narkotika och om åklagare behöver beakta andra riktlinjer än till exempel en försvarsadvokat.
 • Mårten Schultz starkt kritisk till ändrade mediegrundlagar 2018-11-15 På onsdag kommer riksdagen att rösta om vad som kan bli den farligaste grundlagsreformen i modern tid. Det är ett förslag som öppnar upp för spridande av terror på internet utan möjlighet till ingripande från rättsväsendet. Det finns fortfarande tid att ändra sig. Det skriver civilrättsprofessor Mårten Schultz i sin kolumn i Svenska dagbladet med anledning av de ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) samt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) som riksdagens röstade ja till onsdagen den 14 november.
 • Mårten Schultz om samtyckesappen 2018-06-25 En försvarsadvokat har tagit fram en app med vilken man kan skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag mot bakgrund av samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli. – Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet.
 • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
 • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
 • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
 • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
 • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
 • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
 • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
 • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
 • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.