Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Kavot Zillén: EU-migranters barn i välfärdens utkant 2019-02-18 Barn till EU-migranter hamnar i en gråzon när det gäller rätten till sjukvård. Därmed faller ett tungt ansvar på den enskilde läkaren. Det menar Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, som med en ny bok vill väcka debatt i frågan.
 • Dennis Martinsson: Du kan lösa mordfall med din släktforskning 2019-02-14 Släktforsknings-DNA (att skicka in sitt DNA till olika företag för att spåra sitt ursprung) har börjat användas för att utreda ouppklarade brottmål. Men är vi verkligen är beredda att betala priset för att sprida vår privata genetiska information vind för våg? frågar sig Dennis Martinsson i sin senaste krönika i Nerikes Allehanda.
 • Jonas Ebbesson och Andreas Duit: En "klimatdespoti" räddar inte världen 2019-02-14 Tanken på en ”klimatdespoti” som kan rädda världen från klimathotet är både naiv och verklighetsfrämmande. I själva verket finns en rad åtgärder som är verkningsfulla på både nationell och global nivå. De är fullt realistiska och tummar inte på demokratin, skriver Jonas Ebbesson, professor i miljörätt och Andreas Duit, professor i statsvetenskap, båda vid Stockholms universitet.
 • Mårten Schultz porträtteras i forskningstidningen Curie 2019-02-14 Juristen Mårten Schultz är inte rädd för att bryta mot konventioner. Han tittade på rättegångar som barn och målade graffiti i tonåren. Nu berättar han om juridikens värld i krönikor och en egen podd och lägger mycket tid på den ideella föreningen Internet och juridik.
 • Elica Ghavidel Rostami: ”Lagen måste skydda de utsatta på nagelsalonger” 2019-02-14 ”Det handlar om människor som riskerar att utvisas från Sverige om de förlorar sina arbeten och om en arbetsrätt som inte utgör något skydd om och när dessa personer utsätts för kränkningar av sina arbetsrättsliga rättigheter, skriver Elica Ghavidel Rostami, doktorand i civilrätt i en debattartikel på SVT.
 • Mårten Schultz: Hot har blivit vardagsmat – hårda domen är viktig 2019-02-12 "Hot mot förtroendevalda är ett samhällsproblem. Att Svea hovrätt skärpte domen mot den man som kommit med grova hot och skickat paket till, bland annat, politiker är därför viktigt." Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt i sin kolumn i Svenska dagbladet.
 • Dennis Martinsson om rättegången mot kvinna som stoppade utvisning 2019-02-12 Elin Ersson står åtalad för brott mot luftfartslagen efter att ha hindrat ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar fallet i Aftonbladet. Dennis Martinsson har skrivit ett rättsutlåtande om fallet.
 • Kavot Zillén: Norskt rättsfall kan påverka svensk samvetsklausul i vården 2019-02-12 En husläkare som vägrade att sätta in spiraler på kvinnor har fått rätt i Norges Högsta domstol. Doktor i medicinsk rätt och universitetslektor Kavot Zillén uppger att den norska utvecklingen och en eventuell fällning av Sverige i Europadomstolen i barnmorskemålet kan öppna vägen för en rätt att vägra vård i Sverige.
 • Said Mahmoudi om 40-årsminnet av revolutionen i Iran 2019-02-12 För 40 år sedan den 12 februari störtades shahen i Iran i en revolution som slutade med att Ayatollah Khomeini kom till makten. Said Mamhoudi, professor i folkrätt, var vid tiden för revolutionen iransk diplomat i Sverige. I en intervju för SVT rapport berättar han om sina minnen av revolutionen. Inslaget innehåller även arkivklipp från SVT där en ung Said Mahmoudi tar emot demonstrerande iranska studenter på ambassaden.
 • Dennis Martinsson om mildrad dom mot kvinna som inte kände till agaförbudet 2019-02-11 En kvinna slog sina barn och dömdes till mildare straff för att hon inte kände till att barnaga är förbjudet i Sverige.Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, förklarar lagstiftningen bakom.
 • Mårten Schultz: Tinder har inget straffrättsligt ansvar för att appen används för sexköp 2019-01-24 Att dejtingappen Tinder används för sexköp är inget som förvånar Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Men rent straffrättsligt har Tinder inget ansvar, säger han till SVT:s Veckans brott. – Det är en oerhört komplex fråga.
 • Haymanot Baheru om bostadshyror i P1 2018-12-05 Haymanot Baheru, doktorand i fastighetsrätt och expert på hyressättningsreglering, deltar i en diskussion om bostadsköer och krav på marknadshyror i Ekonomiekot Extra, Sveriges Radio.
 • Mårten Schultz starkt kritisk till ändrade mediegrundlagar 2018-11-15 På onsdag kommer riksdagen att rösta om vad som kan bli den farligaste grundlagsreformen i modern tid. Det är ett förslag som öppnar upp för spridande av terror på internet utan möjlighet till ingripande från rättsväsendet. Det finns fortfarande tid att ändra sig. Det skriver civilrättsprofessor Mårten Schultz i sin kolumn i Svenska dagbladet med anledning av de ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) samt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) som riksdagens röstade ja till onsdagen den 14 november.
 • Mårten Schultz om samtyckesappen 2018-06-25 En försvarsadvokat har tagit fram en app med vilken man kan skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag mot bakgrund av samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli. – Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet.
 • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
 • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
 • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
 • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
 • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
 • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
 • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
 • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
 • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.