Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Dennis Martinsson kommenterar domen i fallet med ASAP Rocky 2019-08-15 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, har följt och kommenterat fallet med rapartisten ASAP Rocky i ett flertal medier. Nedan går att se hans medverkan i samband med att tingsrätten meddelade sin dom.
 • Dennis Martinsson om fallet med ASAP Rocky 2019-08-05 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, har följt och kommenterat fallet med rapartisten ASAP Rocky i ett flertal medier.
 • Erik Sinander om utökad fredsplikt 2019-08-01 Från och med nu blir det svårare att strejka mot en arbetsgivare som redan är bunden av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund – men vad innebär det för arbetstagarna? Det förklarar Erik Sinander, forskare inom arbetsrätt.
 • Dennis Martinsson om ASAP Rocky 2019-07-23 Med anledning av häktningen av den amerikanske rapartisten ASAP Rocky medverkar Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i en rad svenska och engelskspråkiga mediekanaler.
 • Said Mahmoudi om Irans beslagtagande av brittiskflaggat fartyg 2019-07-22 Iran bordade fredagen den 19 juli en brittiskflaggad oljetanker i Hormuzsundet. Det är oklart var bordningen skedde. Under förutsättning att de brittiska uppgifterna stämmer var bordningen en olaglig, politiskt motiverad, vedergällning av den lika olagliga brittiska bordningen av en iransk oljetanker två veckor tidigare, enligt Said Mahmoudi, professor i folkrätt och expert på havsrätt.
 • Martin Ratcovich om italienska åtalet mot tyska kaptenen 2019-07-18 I dag, den 18 juli, tar kassationsdomstolen i den italienska staden Agrigento upp fallet med den tyska kaptenen på räddningsfartyget Sea-Watch 3, Carola Rackete.Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt, specialiserad på havsrätt, kommenterar fallet för Sveriges Radio, P1 -Morgon
 • Forskare från Juridicum kommenterar samtyckesdomen i HD 2019-07-15 Den 11 juli dömde Högsta domstolen en man enligt den nya samtyckeslagen. Det är första domen där den nya samtyckeslagen prövas i högsta instans. Domen kommenteras av Suzanne Wennberg, professor emerita i straffrätt, Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor samt Agneta Bäcklund, justitieråd i Högsta domstolen.
 • Dennis Martinsson om misshandelsmisstänkta rapstjärnan 2019-07-10 Den amerikanska rapparen ASAP Rocky, som sitter häktad i Stockholm på sannolika skäl misstänkt för misshandel, blir fortsatt frihetsberövad. Det meddelade Högsta domstolen måndagen den 8 juli. Att häkta någon som på sannolika skäl är misstänkt för misshandel är inte ovanligt, särskilt om personen inte är bosatt i Sverige. Det menar Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
 • Dennis Martinsson: Symbollagstiftning hotar rättsstaten 2019-07-08 I sin senaste krönika i Nerikes Allehanda skriver Dennis Martinsson om symbollagstiftning. Han menar att symbollagstiftning kännetecknas av att den utger sig för att vara effektiv men i praktiken fyller den endast funktionen att visa på handlingskraft och försöka lugna en oroad allmänhet. Den senaste tiden har synbollagstiftning blivit allt vanligare inom kriminalpolitiken, enligt Dennis Martinsson. I texten nämner han bland annat förslaget om att göra inbrottsstöld straffbart. Inbrottsstöld är redan straffbart, eftersom det klassas som grov stöld. Dennis Martinsson är doktor i straffrätt och universitetslektor.
 • Mårten Schultz svarar: Vad blir förtal i sociala medier? 2019-07-04 Mårten Schultz, professor i civilrätt, svarar på frågor om förtal i sociala medier mot bakgrund av den kvinna som fällts för förtal efter att ha publicerat inlägg om en svensk regissör i två slutna Facebookgrupper under metoo-hösten 2017.