Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss - old
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Jonas Ebbesson om regeringens svar på klimatstämning 2021-06-02 Klimatstämningen i Europadomstolen som riktats mot Sverige och 32 andra länder bör avvisas av formella skäl skriver regeringen i ett svar till domstolen. Det håller också Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, med om. "Europakonventionen är tillämplig på klimatförändringar, men denna ansökan är för oklar och uppfyller inte formkraven".
 • Dennis Martinsson om nödvärnsrätt 2021-06-01 Moderaterna vill se över lagstiftningen kring nödvärn och ge personer större möjlighet att försvara sig själva vid en oprovocerad attack. Men nödvärnsrätten ger redan i dag ett starkt skydd och behöver inte förändras säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.
 • Dennis Martinsson om användning av hemlig dataavläsning 2021-06-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, var med i SVT Nyheter Direkt när Åklagarmyndigheten presenterade sin rapport över hemliga tvångsmedel. I fokus låg särskilt hemlig dataavläsning som infördes som tillfällig lag för drygt ett år sedan.
 • Dennis Martinsson om Hjärstafallet 2021-05-31 Efter att Örebro tingsrätt förra året friat den 47-årige man som misstänkts för mordet på Lena Wesström, valde Hovrätten att döma mannen för mord till 18 års fängelse. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, säger till P4 Örebro att han är förvånad över den ändrade domen.
 • Jonas Ebbesson om domen mot Shell 2021-05-28 Domen där Shell åläggs att minska sina utsläpp kraftigt inom hela koncernen är "sprängstoff" säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, i Dagens Nyheter.
 • Dennis Martinsson om förslag för stärkt vittnesskydd 2021-05-26 Under tisdagen presenterades utredning 2021:35 "En stärkt rättsprocess och en ökad lagföring" som har tittat närmare på möjligheterna med stärkt vittnesskydd, bland annat genom införande av kronvittnen och anonyma vittnen samt skärpta straffåtgärder för brott som försvårar en utredning. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, gav en analys av förslagen i SVT Rapport.
 • Pernilla Leviner om fallet Esmeralda 2021-05-26 Denna vecka inleds hovrättsrättegången i fallet Esmeralda, "Lilla hjärtat", där åklagaren kräver en betydligt hårdare dom för flickans mamma som varken blev dömd för mord eller misshandel i tingsrätten. Samtidigt tar mamman strid för att bli helt frikänd.
 • Mårten Schultz om det juridiska efterspelet i PFAS-skandalen 2021-05-11 En stor mängd kallingebor som drack förorenat dricksvatten i årtionden har fått rätt till skadestånd från sitt vattenbolag. Det är en dom som kan komma att ändra hur svensk rätt ser på personskada berättar Mårten Schultz i Sveriges Radios granskande program Kaliber.
 • Brita Bohman m.fl i debattartikel om PFAS-skandalen 2021-05-11 Vattenbolaget i Blekinge har dömts att kompensera sina kunder för de gifter de fått i sig genom dricksvattnet, men andra aktörer har ett större ansvar. Det skriver jurister och miljöforskare från fem svenska universitet i en debattartikel i Altinget.
 • Stanley Greenstein om AI och dess makt 2021-05-10 "Människor borde vara mer uppmärksamma på hur kraftfullt AI är" säger Stanley Greenstein, universitetslektor i rättsinformatik, i en intervju med TT om vad som är artificiell intelligens (AI) och om den bör regleras.
 • Mårten Schultz om Encrochat-bevisning 2021-05-10 Det finns inga rättsliga hinder för att använda bevisning från Encrochat. Men värdet är inte nödvändigtvis så högt som vissa tycks ha hoppats på, skriver Mårten Schultz i en kommentar på SvD.
 • Jonas Ebbesson om betydande klimatdom i Tyskland 2021-04-30 Tysk domstol har slagit fast att landet måste skärpa sin klimatlag för att säkra framtiden för unga. Det visar hur viktigt det är med seriösa juridiska bedömningar av klimatpolitiken, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, i en intervju med Dagens Nyheter.
 • Erik Sinander kommenterar diskrimineringsdom från EU-domstolen 2021-04-30 Diskriminering ska inte förlikas, det slog EU-domstolen nyligen fast i en dom rörande en flygpassagerare som påstått sig ha blivit diskriminerad på grund av sin etnicitet. Det är ett viktigt klargörande för svensk del skriver Erik Sinander, jur.dr. i internationell privaträtt, i Lag & Avtal.
 • Louise Dane om papperslösa svenska "Dreamers" 2021-04-29 Begreppet "dreamers" myntades i USA om de tusentals papperslösa som kommit till landet som små och utåt sett är som vilket annat barn som helst, men som kämpar mot utvisningsbeslut. Det är ett fenomen som även existerar i Sverige och Louise Dane, doktor i offentlig rätt, diskuterade nyligen frågan i Sveriges Radios fördjupande utrikesprogram Konflikt.
 • Dennis Martinsson om Encrochat-bevisning 2021-04-23 Att det finns oklarheter kring hur det har gått till när den så kallade Encrochat-bevisningen samlats in kan påverka rättssäkerheten. Det menar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, som uttalar sig i frågan i Sveriges Radios Ekot.
 • Dennis Martinsson om misstänkt våldtäkt i dokusåpa 2021-04-22 En manlig deltagare från årets säsong av Paradise Hotel riskerar fängelsestraff på grund av sexuella övergrepp mot två kvinnor som har ägt rum under inspelningen. Men vad är produktionsbolagets ansvar i händelsen? Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, svarar på frågan.
 • Dennis Martinsson i debattartikel om hemlig dataavläsning 2021-04-20 Rättsstatliga och grundläggande värden riskerar att urholkas i samma takt som möjlig­heterna att använda hemlig dataavläsning utökas. Det skriver Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, tillsammans med två advokater i en debattartikel på SvD.
 • Mark Klamberg om förbud mot att förneka förintelsen 2021-04-16 Sveriges justitieminister har meddelat att regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Det är ett förslag som Mark Klamberg, professor i folkrätt, inte stödjer. "Det går inte att lagstifta bort dumhet".
 • Dennis Martinsson om tingsrättsdom om mord och mordförsök 2021-04-14 En man har idag dömts i tingsrätt till mord och två mordförsök för en skottlossning som ägde rum i Kungens kurva förra vintern. Domen slås fast trots att rätten inte med säkerhet kan säga vem som avlossade skotten vid tillfället, vilket är en ovanligt sträng bedömning berättar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, för SVT Nyheter.
 • Mårten Schultz om näthat som hotar demokratin 2021-04-13 Språket i sociala medier blir alltmer hotfullt och alltmer brottsligt och krafttag krävs från staten och rättsväsendet, belyser föreningen Näthatsgranskaren. Det håller Mårten Schultz, professor i civilrätt, med om i en intervju med Sveriges Radio.
 • Mårten Schultz om vad lagen säger om fotografering 2021-04-07 En oenighet mellan en hyresgäst och dennes hyresvärd uppstod efter det att den boende kunde notera att en anställd på hyresbolaget tog fotografier i samband med en grannes självmordsförsök. Den boende hotades därför med vräkning. Men fotograferingen faller troligen varken inom ramen för ofredande eller olaga integritetsintrång förklarar Mårten Schultz i Hem & Hyra.
 • Erik Sinander kommenterar dom om flygpassagerarersättning 2021-04-07 Allmänna reklamationsnämndens vägledande beslut om pilotstrejeken vittnar om anmärkningsvärt dålig förståelse för en kollektivavtalsreglerad arbetsmarknad, skriver Erik Sinander i Lag & Avtal efter det att EU-domstolen har slagit fast att flygpassagerare har rätt till kompensation vid en pilotstrejk.
 • Paul Lappalainen i podd om rasdiskriminering i Sverige 2021-04-07 Poddcasten On Human Rights satte sig ned med Paul Lappalainen, doktorand i offentlig rätt och medlem i European network of legal experts in gender equality and non-discrimination, för att diskutera hur det rättsliga ramverket i Sverige kan ge ett utökat skydd mot diskriminering.
 • Eleonora Rosati om att Guess anklagas för designstöld 2021-04-07 Modehuset Guess har anklagats för att kopiera designen av en av sina läderväskor från en prisbelönt väska av det oberoende märket Telfar. Att designstölder uppmärksammas i sociala medier kan leda till något gott säger Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, till tidningen The Guardian.
 • Dennis Martinsson om dom i Jaktbrottshärvan 2021-03-23 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, kommenterade i SVT Nyheter Direkt den frikännande domen i jaktbrottshärvan som meddelades i slutet av förra veckan.
 • Mark Klamberg om återförening av kvinnor och barn från IS 2021-03-15 Flera yazidiska kvinnor som använts som sexslavar av IS och blivit gravida efter att ha våldtagits har nu återförenats med sina barn under en hemlig operation i Irak. "Jag ser en överhängande risk med att de inte får den hjälp som de efterfrågar" säger Mark Klamberg, professor i folkrätt.
 • Pernilla Leviner om skillnader sedan barnkonventionen blev lag 2021-03-15 Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Men vad har hänt inom barnrätten och i vilken omfattning spelar konventionen in i lex Lilla hjärtat? Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, reder ut frågan i Ekots lördagsintervju.
 • Dennis Martinsson om hovrättens dom för dubbelmordet i Vallentuna 2021-03-12 Under fredagen kom hovrättens dom mot de två män som tidigare dömts till livstids fängelse för rånmord på ett par i Vallentuna norr om Stockholm. "Det var väntat att en av de tilltalade skulle bli frikänd" säger Dennis Martinsson i SVT Nyheter.
 • Pernilla Leviner om förslaget på lex Lilla hjärtat 2021-03-11 Sveriges Radio sände live från onsdagens pressträff då regeringens utredare presenterade sina förslag på en lex Lilla hjärtat. "Jag tycker det är välavvägda förslag som tydliggör placerade barns rättigheter" sa Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, i Ekot.
 • Mark Klamberg om vad som definierar terrorbrott 2021-03-08 Sju personer blev i förra veckan oprovocerat överfallna av en 22--årig gärningsman i Vetlanda och motivet är ännu oklart. Det får TT att ställa frågan när ett brott egentligen kan kan klassificeras som ett terrorbrott. Mark Klamberg, professor i folkrätt, förklarar.
 • Mårten Schultz om att Buschs FB-inlägg kan vara förtal 2021-03-05 KD-ledaren Ebba Buschs hustvist med en 81-årig man har resulterat i att åklagare nu ska ta ställning till om hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Något som är fullt möjligt enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, som har tittat närmare på det omdebatterade FB-inlägget.
 • Dennis Martinsson om en rapptext som gått till HD 2021-03-03 Konst eller hot? Yttrandefrihet eller lagbrott? Just nu behandlar Högsta domstolen det uppmärksammade åtalet mot Frej Larsson som av hovrätten dömdes för olaga hot mot en polis efter en raplåt. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, förklarar i P3 Krim hur fallet har kunnat gå så pass långt.
 • Haymanot Baheru om årets hyresförhandling 2021-03-03 Efter förhandlingar som har pågått i närmare sju månader står det nu klart att den generella hyresnivån för Stockholms privatägda bostäder kommer att höjas med 1,75 procent. Haymanot Baheru, doktor i civilrätt, kommenterar årets förhandling i en intervju med Fastighetstidningen.
 • Dennis Martinsson om åklagare som åtalas för sällsynt brott 2021-03-01 En man som tidigare blivit frikänd misstänkt för våldtäkt, åtalar nu själv den åklagare som åtalade honom eftersom han anser att denne har drivit fallet till rätten trots att det var tydligt att bevisen inte skulle räcka för fällande dom. ''Det är ett väldigt ovanligt åtal'', säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, i P4 Örebro.
 • Dennis Martinsson om HD:s dom om straffet för mord 2021-03-01 Den 26 februari kom Högsta domstolen med sin första dom i ett mordfall sedan den nya lagstiftningen infördes för ett år sedan i syfte att få en skärpning av straffet för mord. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar domen i en intervju med TT Nyhetsbyrån.
 • Flera forskare i gemensam text om utvisning av placerade barn 2021-02-24 Socialtjänsten har skyldighet att agera vid oro för att ett asyl­sökande barn far illa. Men när Migrationsverket kan besluta om utvisning under pågående vård försvåras läget avsevärt, skriver forskare med flera. Tre av dem är anknutna till juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
 • Jonas Ebbesson om att Nederländerna stäms för klimatbeslut 2021-02-24 Den tyska energijätten RWE stämmer den nederländska staten på 1,4 miljarder euro för planerna på att fasa ut kolkraften. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, säger till DN att alldeles för mycket makt har hamnat i energibolagens händer i det här fallet.
 • Jonas Ebbesson i debatt om giftskandal i Chile 2021-02-23 Sedan mer än 35 år orsakar 20 000 ton giftigt gruvavfall från Rönnskärsverken i Sverige hälso- och miljöskador i staden Arica i norra Chile. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, skriver på DN Debatt att det är befogat att kräva att regeringen börjar engagera sig.
 • Fyra rättsexperter i debattartikel om Estoniadomen 2021-02-19 Göteborgs tingsrätt friade nyligen två personer som stått åtalade för brott mot lagen om gravfrid vid färjan Estonias vrak. Men tingsrätten har missuppfattat folkrätten menar fyra professorer i folkrätt och havsrätt från Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
 • Johan Schelin i fransk-tysk TV om Estoniarättegången 2021-02-17 Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt vid Stockholms universitet, intervjuades av den fransk-tyska tevekanalen ARTE rörande den friande domen mot de två journalisterna som åtalats för kränkning av Estonias gravfrid.
 • Jonas Ebbesson om ny trend med klimatprocesser 2021-02-11 Just nu drar en våg av klimatprocesser runt om i världen och ofta handlar det om tidigare helt oprövade frågor. "Det är väldigt spännande" säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, till Dagens Nyheter i samband med en artikel om en grupp unga som förbereder att stämma den svenska staten.
 • Johan Schelin om Estoniarättegången 2021-02-10 I måndags kom den friande domen mot de två journalister som åtalats för kränkning av Estonias gravfrid. Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt, gästar TV4 Efter fem där han berättar att han tror att domen kan få allvarliga konsekvenser framåt.
 • Dennis Martinsson om utvecklingen av straffet för mord 2021-02-08 Inom kort kommer Högsta domstolen med sin första dom i ett mordfall sedan den nya lagstiftningen infördes för ett år sedan som kan innebära en skärpning av straffet för mord. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, berättar i en intervju med TT om hur utvecklingen av straffet för mord har varit de senaste åren och hur frågan har bollats mellan lagstiftaren och HD.
 • Dennis Martinsson om domen mot Estonia-journalisterna 2021-02-08 Idag på förmiddagen föll domen mot de båda svenskar som deltog i en filmexpedition där man med dykrobot granskade vraket efter Estonia. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, var med i SVT:s direktsändning för att kommentera domen.
 • Jessica Östberg om aktieköp och lojalitetsplikten 2021-01-08 En vd eller styrelseledamot kan inte göra stora aktieköp i ett konkurrerande bolag utan att riskera att bryta mot lojalitetsplikten. Men kunskapen om denna rättsprincip brister. Det anser Jessica Östberg, universitetslektor i associationsrätt, som intervjuats av Dagens Industri.
 • Eleonora Rosati om att Givenchy anklagas för designstöld 2021-01-07 Modehuset Givenchy har anklagats för att kopiera designen av en av sina läderhattar från HardWear Style-designern K Tyson Perez. Gränsen mellan kopiering och hyllning är dock svår att dra säger Eleonora Rosati, universitetslektor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, till tidningen The Guardian.
 • Dennis Martinsson i radioprogram om uppmärksammat narkotikamål 2020-11-16 Det så kallade Drottninghögsmålet är ett av Sveriges hittills största narkotikamål och hade ett mycket uppseendeväckande utfall eftersom de som hade köpt narkotika dömdes för brott, medan de som hade sålt det friades i stora delar. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar fallet i P1 Kaliber.
 • Kavot Zillén om ökad tillgång till fri abort i Europa 2020-11-02 Tillgången till fri abort ökar i Europa men det finns också flera hinder. Kavot Zillén, universitetslektor och docent i offentlig rätt, förklarar i en intervju med SVT nyheter vad begreppet samvetsklausuler innefattar och hur det skiljer mellan länder hur ofta de tillämpas.
 • Jonas Ebbesson om Chiles beslut att inte underteckna Escazúavtalet 2020-10-09 Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är ordförande i Århuskonventionens granskningskommitté. Nu intervjuas han av den chilenska dagstidningen ”La Tercera” om Århuskonventionen och det latinamerikanska Escazúavtalet.