Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss - old
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Dennis Martinsson om användning av hemlig dataavläsning 2021-06-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, var med i SVT Nyheter Direkt när Åklagarmyndigheten presenterade sin rapport över hemliga tvångsmedel. I fokus låg särskilt hemlig dataavläsning som infördes som tillfällig lag för drygt ett år sedan.
 • Stanley Greenstein om AI och dess makt 2021-05-10 "Människor borde vara mer uppmärksamma på hur kraftfullt AI är" säger Stanley Greenstein, universitetslektor i rättsinformatik, i en intervju med TT om vad som är artificiell intelligens (AI) och om den bör regleras.
 • Erik Sinander kommenterar diskrimineringsdom från EU-domstolen 2021-04-30 Diskriminering ska inte förlikas, det slog EU-domstolen nyligen fast i en dom rörande en flygpassagerare som påstått sig ha blivit diskriminerad på grund av sin etnicitet. Det är ett viktigt klargörande för svensk del skriver Erik Sinander, jur.dr. i internationell privaträtt, i Lag & Avtal.
 • Mårten Schultz om att Buschs FB-inlägg kan vara förtal 2021-03-05 KD-ledaren Ebba Buschs hustvist med en 81-årig man har resulterat i att åklagare nu ska ta ställning till om hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Något som är fullt möjligt enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, som har tittat närmare på det omdebatterade FB-inlägget.
 • Dennis Martinsson i radioprogram om uppmärksammat narkotikamål 2020-11-16 Det så kallade Drottninghögsmålet är ett av Sveriges hittills största narkotikamål och hade ett mycket uppseendeväckande utfall eftersom de som hade köpt narkotika dömdes för brott, medan de som hade sålt det friades i stora delar. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar fallet i P1 Kaliber.
 • Kavot Zillén om ökad tillgång till fri abort i Europa 2020-11-02 Tillgången till fri abort ökar i Europa men det finns också flera hinder. Kavot Zillén, universitetslektor och docent i offentlig rätt, förklarar i en intervju med SVT nyheter vad begreppet samvetsklausuler innefattar och hur det skiljer mellan länder hur ofta de tillämpas.
 • Jonas Ebbesson om Chiles beslut att inte underteckna Escazúavtalet 2020-10-09 Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är ordförande i Århuskonventionens granskningskommitté. Nu intervjuas han av den chilenska dagstidningen ”La Tercera” om Århuskonventionen och det latinamerikanska Escazúavtalet.