Introduktion till försäkringsnäringsrätten – Försäkringsrörelselagen efter Solvens II

Lavalgenerationen – 2010-talets doktorsavhandlingar i arbetsrätt

Introduktion till försäkringsnäringsrätten
– Försäkringsrörelselagen efter Solvens II

Författare:    Falkman Henric
Upplaga:    2 uppl.
Utgivningsår:    2019
Omfång:    169 sid.
Förlag:    Jure
ISBN:    9789172237827
Ämnesord:    Försäkringsrätt , Associationsrätt och värdepappersrätt

Verksamheten i privata försäkringsföretag har länge ansetts vara av särskild betydelse för både enskilda och samhälle. På samma gång är verksamheten komplex till sin natur och förenad med särskilda risker. Det betyder bland annat att en kund normalt saknar förmåga att bedöma om en försäkringsgivare kommer att kunna infria eventuella ersättningsanspråk. Vidare har en kund i allmänhet små möjligheter att bedöma och påverka en försäkrings exakta innebörd och pris. Försäkringsrörelselagen (2010:2043) uppställer stränga krav rörande såväl meddelande av tillstånd för bedrivande av försäkringsrörelse som för verksamhetens bedrivande. För att garantera att dessa krav uppfylls har försäkringsrörelse underkastats Finansinspektionens tillsyn.

Solvens II-direktivet (2009/138/EG), som antogs den 25 november 2009, innebär en reformering av den grundläggande regleringen avseende verksamheten i försäkringsföretag. Försäkringsrörelselagen har av denna anledning varit föremål för ett omfattande förändringsarbete.

I boken ges en presentation av försäkringsnäringsrättens systematiska uppbyggnad efter implementeringen av Solvens II-regelverket. Fokus ligger på försäkringsrörelselagens bestämmelser. Framställningen utgår från de grundläggande skyddsaspekter som motiverar näringsrättslig reglering av den verksamhet som bedrivs i försäkringsföretag och hur regelverket möter dessa. Tonvikten i boken ligger på olika kategorier av regler och hur dessa samverkar med varandra.

Boken är avsedd att utgöra en lärobok för studenter och samtidigt vara ett stöd för yrkesverksamma jurister och ekonomer.

HENRIC FALKMAN är docent och verksam som forskare och lärare vid juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Lavalgenerationen – 2010-talets doktorsavhandlingar i arbetsrätt

Författare:    Selberg Niklas , Sjödin Erik
Utgivningsår:    2019
Omfång:    288 sid.
Förlag:    Iustus
ISBN:    9789177370871
Produkttyp:    Inbunden
Typ av verk:    Samlingsverk
Serie:    Arbetsrättsliga föreningens skrifter nr. 10
Ämnesord:    Arbetsrätt

2010-talets arbetsmarknad och arbetsrätt har präglats av omvälvande förändringar. I denna antologi belyses hur dessa förändringar kräver nya analyser av delvis nya frågeställningar. 14 personer som disputerat i Sverige mellan 2010 och 2018 – med antologins terminologi Lavalgenerationen – medverkar med varsitt kapitel i anslutning till respektive avhandling. Antologin lyfter fram ämnen som kollektivavtals tolkning, stress som arbetsmiljörättsligt problem, lönediskriminering, tjänstepensioner, EU:s svar på 2008 års finanskris och den så kallade europeiska sociala dialogen.

Antologin ramas in av inledningskapitlet som analyserar hur den internationaliserade arbetsrätten av idag kommit att bli polycentrisk – det vill säga, den utgörs av en sammanvägning av källor som härstammar från flera olika auktoritetscentrum.

Lavalgenerationen ger en utförlig översikt över den samtida arbetsrättsliga forskningen och rättsutvecklingen, och kan vara av intresse för alla som kommer i kontakt med arbetsmarknadsfrågor och därmed sammanhängande rättsliga problem.

Antologin ingår i Arbetsrättsliga Föreningens skriftserie.

Medverkande författare: Peter Andersson, Mikael Hansson, Ankie Hartzén, Sabina Hellborg, Rasmus Hästbacka, Andrea Iossa, Caroline Johansson, Mpoki Mwakagali, Hanna Pettersson, Niklas Selberg, Erik Sinander, Erik Sjödin, Lena Svenaeus, Kavot Zillén.